امروزه در دادگاههای عمومی حجم زیادی از پروندههای حقوقی بررسی میشوند و موضوع هر کدام از این پروندهها نیز متفاوت است. برای اینکه پروندهتان به بهترین شکل رسیدگی شود بهتر است به نزد وکیل متخصص این امر بروید. بیشترین حجم پروندهها به دعاوی خانوادگی مربوط است. پروندههایی مانند دعوای نفقه، مطالبه مهر و… از جمله این پروندهها هستند و مراجعه به وکیل خانواده احتمال موفقیت و پیروزی در اینگونه پروندهها را بالا میبرد.
حقوق خانواده
شاخههای مختلف علم حقوق شامل حقوق خانواده، حقوق تجارت، حقوق مدنی و شاخههای بسیارِ دیگر است. حقوق خانواده دعاوی حقوقی خانوادگی را به شکل تخصصی بررسی میکند و این موضوع نشان میدهد که خانواده جایگاه بسیار ویژهای در علم حقوق دارد.
مهریه، نفقه، تمکین و… بیشترین دعاوی حقوقی خانوادگی را تشکیل میدهند. بنابراین باید برای وصول بهترین نتیجه در دعاوی خود به متخصص مربوطه یعنی وکیل خانواده مراجعه کنید. این افراد متخصص با توجه به تخصص و سابقه خود در اینگونه امور دانش بیشتر، دقیقتر و جامعتری دارد.
وکیل خانواده
از آنجایی که پروندههای خاص حقوقی را نباید نزد وکلایی با تخصصهای نامربوط برد، امروزه افراد بسیاری برای حل و فصل پروندههای خانوادگی خود به وکلای خانواده مراجعه میکنند تا از تخصص آنها بهره ببرند. ذکر این نکته نیز لازم است که عبارت وکیل خانواده به دو معنی استفاده میشود:
۱. گاهی یک وکیل با عقد یک قرارداد مشخص و با حقوق معین تمامی پروندههای حقوقی یک خانواده را حل و فصل میکند. این پروندهها میتوانند شامل پروندههای خانوادگی، قضایی و کیفری شوند. وکیل خانوادگی در جریان تمامی امور حقوقی اعضای خانواده است.
۲. تعریف دوم به وکیلی اشاره میکند که به شکل مداوم در دادگاه خانواده حضور دارد و پروندههای حقوقی خانوادگی از جمله طلاق، نفقه و… را به صورت تخصصی به عهده میگیرد.
در این نوشته به طور خاص به تعریف دوم میپردازیم. یافتن وکیل خانواده باتجربه اهمیت زیادی دارد. زیرا صرفاً برخورداری از اطلاعات حقوقی کافی نیست و یک وکیل بیتجربه ممکن است موکلش را به سادگی به سوی شکست سوق دهد. وکیل خانواده ابتدا باید طرفین را به سازش دعوت کند و اگر طرفین رضایتی برای صلح نداشتند اقامه دعوا کند. در حقیقت، برای یک وکیل خانواده طرح دعوا واپسین اقدام خواهد بود. از آنجایی که وکیل خانواده متخصص دعاوی خانوادگی است پیشرفت مؤثری در روند رسیدگی به پرونده ایجاد میکند. وکیل خانواده در کنار رسیدگی به دعاوی حقوقی موکل خود وظیفه دارد به او مشاوره حقوقی بدهد و در حین پیشبرد پرونده او را از جریان امور مطلع کند.
مهمترین دعاوی خانوادگی
درخواست نفقه
در صورت تمکین زن، مرد باید مخارج زندگی او را تأمین کند. چنانچه مرد از پرداخت نفقه خودداری کند زن میتواند با مراجعه به دادگاه نفقه گذشته و حال خود را مطالبه نماید. نفقه زن حق قانونی او است و قانونگذار در این زمینه از او پشتیبانی میکند. نفقه همچنین طلبی ممتاز است، یعنی نسبت به طلب سایر طلبکارانِ فرد مدیون (مرد) اولویت دارد و باید زودتر از سایر دیون پرداخت شود.
درخواست مهریه
به مجرد جاری شدن صیغه عقد زن صاحب نیمی از مهر و بعد از وقوع رابطه زناشویی صاحب تمام آن میشود. زن هرگاه درخواست مهر کند مرد وظیفه دارد مهر او را تمام و کمال بپردازد و چنانچه خودداری کند با ضمانت اجرای قانون در این زمینه رو به رو خواهد شد.
چنانچه موکل پرونده خود را به یک وکیل خانواده سپرده باشد از زمان ارائه دادخواست تا مرحله اجرای حکم نیازی به حضور در دادگاه برای پیگیری پرونده نخواهد داشت و تمام این مراحل را وکیل میتواند بدون اتلاف وقت موکل به تنهایی انجام دهد. حضور موکل فقط هنگامی لازم است که در ابلاغیه حضور او ضروری قید شده باشد.
وکیل خانواده به طور اختصاصی به امور حقوقی خانواده میپردازد
دعاوی خانوادگی که در صلاحیت دادگاه خانواده است
طبق ماده ۴ قانون حمایت از خانواده دادگاه خانواده صلاحیت رسیدگی به امور زیر را دارد:
ازدواج دائم، خسارتهای ناشی از به هم خوردن نامزدی، ازدواج مجدد، ازدواج موقت، اجازه پدر و جد پدری در ازدواج، شروط مندرج در ضمن عقد ازدواج، نفقه، نفقه اقارب، اجرتالمثل ایام زوجیت، طلاق، رجوع، تمکین نشوز، فسخ و انفساخ، ولایت قهری، حضانت فرزند و ملاقات او، نسب، بذل مدت، رشد، امور مربوط به ناظر و امین اموال محجورین، حجر و رفع آن، سرپرستی کودکان بیسرپرست، امور راجع به غایب مفقودالاثر، قیمومیت، تغییر جنسیت، اهدا جنین، وصیت و امور مربوط به آن، جهیزیه.