موارد و شرایط مشارکت در ساخت ،گاهی اوقات صاحب یک ملک قدیمی و یا زمین، تصمیم میگیرند با سازندگان املاک توافق کنند و ملک خود را در اختیار آنها قرار دهند. از سوی دیگر هم سازندگان املاک هزینه ساخت ملک را به عهده میگیرند. به این کار مشارکت در ساخت میگویند که ملک از یکی و سرمایه از یکی دیگر است.
قرارداد مشارکت در ساخت یک نوع توافق دوطرفه است که در ادامه به نکات مهم موارد و شرایط مشارکت در ساخت اشاره شده است.
در تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت باید به چند نکته مهم توجه کرد و حتما در تعهدات به آن اشاره کرد:
- باید مطمئن شد که شخصی که ملک را آورده صاحب ملک باشد و یا اجازه این کار را داشته باشد و ملک دارای سند رسمی باشد.
- باید آورده طرفین به طور کامل مشخص شود.
- مدت زمان کار باید مشخص شود.
- میزان سود و زیان باید تعیین شود.
- ضمانت اجرا برای شرایطی که طرفین به تعهداتشان عمل نکنند.
سازنده در قرارداد مشارکت متعهد میشود که هزینههای ساختمانی پروژه، هزینههای اداری پروژه بپردازد. علاوه براین او باید به پرداخت مبلغ بلاعوض و مبلغی به عنوان اجارهبها به مالک طی مراحل ساخت متعهد شود.
انواع موارد و شرایط مشارکت در ساخت:
- مشارکت معمولی که در سطح شهر متداول است. عموما بین 40% تا 60% قدرالسهم تعریف می شود.
- مشارکت سهمی که بخشی از ملک را سازنده خریداری نموده و همزمان قرارداد مشارکت مطابق شیوه اول با احتساب سهم زمین خریداری شده ، منعقد می شود.
- مشارکت تهاتری که در آن علاوه بر تامین هزینه های ساخت و اداری ، بخشی از سهم آورده و یا مبلغ بلاعوض بصورت اقلام غیر ریالی همچون زمین، آپارتمان و… به طرف مقابل پرداخت و یا واگذار می شود.
- مشارکت معاوضه ای که در آن بخشی از سهم آورده مطابق قدرالسهم ، با ملک و آپارتمان معاوضه می شود و نسبت به ادامه کار مشارکت در ساخت قرارداد منعقد می شود.
- مشارکت تکمیلی که منجر به تکمیل پروژه های نیمه کاره می شود. مالک پس از محاسبه میزان کار انجام شده تا این مرحله و میزان کار مانده، متقاضی تکمیل پروژه و واگذاری بخشی از عایدات پروژه بعنوان قدرالسهم به سازنده می شود.
اگر قرارداد مشارکت در ساخت به طور صحیح تنظیم نشود میتواند مشکلات و خسارات زیادی برای هر یک از طرفین ایجاد کند. برای مثال سند ملک ممکن است مشکلی داشته باشد یا سازنده در موعد مقرر کار را تحویل ندهد و یا سود وزیان به شکل عادلانه تقسیم نشود. برای مثال ممکن است ملک ساخته شود و کار به اتمام برسد اما بعد از مدتی بنا دچار آسیب شود و به لحاظ فنی آن چنان ضعیف ساخته شده باشد که با مشکلات جدی روبرو شود.
برای مشارکت در ساخت باید بسیار هوشیار بود و آگاهانه عمل کرد. ممکن است سازنده به مالک پیشنهاد دهد که برای تسهیل روند نقل و انتقال و کاهش مالیات، در همان آغاز کار سهم ایشان را به طور یک جا به نامشان کنید و از شما وکالت فروش بلاعزل میخواهد که بعد از یک زمان مشخص این وکالت تمام شود. این کار به لحاظ حقوقی میتواند خطراتی برای مالک به همراه داشته باشد. درنتیجه بهتر از پذیرش پیشنهادات این چنینی خودداری کنید. و از ابتدای امر تمام مراحل را با وکیل متخصص درمیان بگذارید.
شما در حال خواندن موارد و شرایط مشارکت در ساخت بودید .