اجرت المثل چیست؟

اجرت المثل چیست؟

اجرت المثل چیست؟ ،پرداخت حقوق مالی به زن در طول زندگی مشترک یا در صورت جدایی یکی از روش‌هایی است که قانون‌گذار برای حمایت از زنان در نظر گرفته شده است. مهریه، نفقه، اجرت‌المثل و نحله ازجمله حقوق مالی می باشد که قانون‌گذار برای حمایت از زنان پیش‌بینی کرده. مهریه و نفقه را چه در دوران زندگی زناشویی و چه در هنگام طلاق می‌توان مطالبه کرد؛ اما برای دریافت نحله و اجرت‌المثل حتماً باید به موجب پرونده طلاق آن را درخواست کرد. لازم به ذکر است که نحله در صورتی به زوجه تعلق می‌گیرد که شرایط تعلق اجرت‌المثل ایام زوجیت فراهم نباشد.

تعریف اجرت المثل

اجرت المثل چیست؟

اجرت‌المثل به پرداختن اجرت  به کار‌هایی است که زن در خانه شوهر انجام داده است. درحالی‌که موظف به انجام آن کار‌ها نبوده، براساس یک قاعده کلی عمل انسان محترم و مستحق اجرت است؛ بنابراین کسی که کاری را برای دیگری انجام می‌دهد، مستحق اجرت است، مگر اینکه قصد تبرع (مجانی بودن) داشته باشد. در این موارد شوهر موظف به پرداخت اجرت‌المثل این کار‌ها است. این اجرت به حکم قانون و متناسب با کار‌هایی است که زن در خانه انجام داده است و پرداخت آن ارتباطی با دارایی شوهر ندارد و در هر صورت باید پرداخت شود.

توجه به این نکته ضروری است که در روابط خانوادگی این فرض وجود دارد که قرار نیست زن از شوهر خود بابت کار‌هایی که در خانه او انجام می‌دهد، دستمزدی دریافت کند؛ اما قانون‌گذار با طرح عنوان اجرت‌المثل در مباحث قانونی قصد تفهیم این موضوع را دارد که زن موظف به انجام کار‌های منزل نیست و در صوت انجام هرگونه اقدامی در منزل می‌تواند اجرت‌المثل مربوط به آن را دریافت کند و به بیان دیگر در صورت مطالبه اجرت‌المثل باید اجرت او پرداخت شود.

لازم به ذکر است که اثبات اینکه مرد دستور انجام کار‌های خارج از وظیفه زن را به وی داده بر عهده زن است که کار بسیار سختی است. اما اصل بر این است که کار‌های خارج از وظیفه بدون قصد تبرع بوده است بنابراین زن لازم نیست ثابت کند که در انجام کار‌های مذکور قصد دریافت اجرت داشته است.

شرایط پرداخت اجرت‌المثل

اجرت المثل چیست؟

۱- طلاق به درخواست زوجه نباشد.

۲- طلاق به دلیل تخلف زن از وظایف زناشویی و سوء اخلاق او نباشد.

۳- انجام کار‌های منزل شرعاً به عهده زوجه نبوده باشد.

۴- انجام کار‌ها به دستور زوج یا با درخواست او باشد و زن برای انجام کار‌ها قصد تبرع نداشته ؛ یعنی به خاطر رضای خدا کاری انجام نداده باشد.

دادگاه زمانی اجرت‌المثل را مورد حکم قرار می‌دهد که توافق دیگری در خصوص امور مالی میان زن و شوهر نباشد؛ چراکه اگر توافقی باشد، باید طبق آن عمل شود. اجرت‌المثل با شرط انتقال نصف دارایی قابل جمع نیست؛ زیرا شرط انتقال نصف دارایی توافقی بوده و بر حکم قانون مبنی‌بر پرداخت اجر‌ت‌المثل مقدم می باشد و در این مورد فقط به انتقال تا نصف دارایی حکم می‌شود.

برای اینکه  زوجه  اجرت  المثل خود را  مطالبه کند منوط به ۳ چیز است ؛۱- کاری را انجام دهد که بر عهده او شرعٱ نباشد ۲- به دستور  شوهر انجام دهد  ۳- با قصد عدم تبرع  یعنی رایگان انجام نداده باشد .

جهت درخواست و مطالبه اجرت المثل نخست باید بدانید که انجام چه اموری خارج از وظایف زوجیت است.

نظافت منزل، شستن لباس ها و غیره، شیر دادن به فرزندان و غیره از جمله این امور هستند اما حضانت و تربیت فرزندان از جمله تکالیفی است که والدین و مادر وظیفه دارد آن را انجام دهد و شامل اجرت المثل نمی شود.

اجرت المثل چیست؟

نکته : بسیاری از خانم ها شاغل هستند یا حتی امکان دارد ارثیه یا مال خود را در خانه شوهر و برای مخارج زندگی صرف کرده باشند. با استناد به ماده 30 قانون حمایت خانواده اگر ثابت شود که زوجه به امر زوج مال خود را برای هزینه های زندگی مشترک صرف کرده است می تواند معادل مال را از مرد مطالبه کند.

کلیه حقوق مالی زن باید پیش از ثبت طلاق تعیین تکلیف شوند و تصمیم در این خصوص در صلاحیت دادگاه خانواده می باشد.

شما در حال خواندن مقاله اجرت المثل چیست؟ بودید.

 

وکلای حقوقی ایران وکلا بهترین گروه حقوقی واقع در شهرری ارائه دهنده خدمات حقوقی و مشاوره دعاوی ملکی ،خانواده و آماده عقد قرارداد با شهرک های صنعتی و کارخانه ها می باشد.

بهترین وکیل شهرری شماره تماس     02155904178      

5 1 vote
امتیاز به مطلب
0 نظرات
Inline Feedbacks
View all comments